Bonäsvägen 10, 176 75 Järfälla info@engebjarel.se 0702-01 62 52

Vad får man själv göra för renoveringar med elektronik i sin villa?

När man vill förändra planlösningen eller inredningen i sitt hem tänker man ofta att man skall göra en hel del av arbetet själv. En del av de förändringar man gör kan innebära att man måste dra nya elledningar. Då är det viktigt att kunna svaret på frågan “vad får man själv göra för renoveringar med elektronik i sin villa?”.

Säkerheten är viktigast

Olika typer av elinstallationer kräver olika behörigheter. Man får inte glömma bort att det finns en orsak till att elektriker har en utbildning. Det är för att säkerställa att ingenting går fel och att varken personer eller inredning skadas. Du själv får inte utföra någon typ av arbeten som inbegriper elinstallationer. Om en installation görs på ett felaktigt sätt kan konsekvenserna bli enorma. En felkoppling i en vägg kan orsaka strömöverslag, kortslutning och i värsta fall en brand.

Finns det något jag får göra?

Du får alltså inte hantera installation av el utan att ha rätt behörighet. I klartext betyder det att du inte får installera en spis eller en diskmaskin i ditt eget kök. Det du däremot får göra är att plugga in stickproppar i vägguttag. Enligt boverkets byggregler får du inte ens koppla in nya lysrörsarmaturer om det inte finns en stickpropp på sladden. Allt arbete med plastdosor till uttag kan man själv utföra vid en renovering, men man får aldrig koppla elektronik.

Vad får man själv göra för renoveringar med elektronik i sin villa?

Du får dra kablarna men inte koppla dem

Under de mörka årstiderna är det skönt att ha många lampor utomhus. För utebelysning krävs ofta en fast installation av el. Den får man inte installera själv. Alternativet är att skaffa mycket låg volt och använda ljusslingor eller lågenergilampor för att lysa upp. Detta kräver dock ett godkänt uttag för utomhusbruk som man kan koppla in lamporna i. Behöver man kraftigare belysning måste man anlita en elektriker.